Aanschaf van de juiste wasmachine kan u een hoop geld en frustratie besparen. Er worden ontzettend veel wasmachines aangeboden. Elke machine heeft verschillende capaciteiten, wasprogramma’s en andere functies. Hierdoor is het goed vergelijken van wasmachines erg belangrijk. In dit artikel de 5 punten waarop u het beste dient te letten.

 1. Energieklasse
  Een energiezuinige wasmachine gebruikt minder water en stroom. Hierdoor wordt er bespaard op de energierekening. Bij het uitkiezen van een nieuwe machine wordt vooral gelet op de energieklasse. Deze wordt aangegeven op het energielabel van de wasmachine en geeft aan hoe zuinig deze is. Hierbij is D het minst zuinige energielabel en A+++ het meest zuinig.
 2. Toerental
  Het toerental van uw wasmachine geeft aan hoe snel het wasgoed wordt gecentrifugeerd. Wasmachines met een hoger toerental zullen de was beter drogen. Hierdoor zal de was ook sneller droog zijn wanneer u dit in de droger gooit of aan de waslijn hangt.
 3. Vulgewicht
  Het vulgewicht, ook wel capaciteit genoemd, geeft aan hoeveel kleding u in een wasbeurt kunt wassen. Het is belangrijk de capaciteit af te stellen op uw huishouden. Een volle wasmachine is het meest energiezuinig, dus het is zonde om een wasmachine met teveel capaciteit te kopen!
 4. Model
  Er zijn verschillende modellen te verkrijgen. We maken onderscheid tussen de voorladers, bovenladers en was/droogcombinaties. De volopening van de voorlader bevind zich aan de voorkant. Hierdoor kan de droger bovenop de wasmachine worden geplaatst. Bij de bovenlader zit de opening juist aan de bovenkant van het apparaat. Zodoende hoeft u niet te bukken. De was/droogcombinatie kan zowel wassen als drogen. Dit klinkt natuurlijk fijn maar er wordt wel meer energie verbruikt.
 5. Geluidsniveau
  Een luidruchtige wasmachine is vervelend. Het is daarom verstandig op het aantal geproduceerde decibel te letten. Er bestaan tevens wasmachines die beschikken over een nachtprogramma. Zodoende maakt het apparaat minder geluid zodat u zich niet zult irriteren.