Een zorgverzekering is in Nederland wettelijk verplicht. Het is daarom lastig om een goede zorgverzekeraar te kiezen door het grote aanbond. Hoe kies je nou een zorgverzekeraar die bij je past en waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar?

Basisverzekering

Iedereen is verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. In die basisverzekering zitten een aantal dingen zoals een bezoek aan de huisarts, ziekenhuiszorg, tandartskosten t/m 17 jaar, kraamzorg, fysiotherapie tot 18 jaar, geneesmiddelen, psychologische hulp, wijkverpleging en kosten voor de apotheek. Er zitten vaak behandelingen tussen die jijzelf niet gebruikt maar waar je wel over moet betalen, maar andersom is het zelfde, hier is niks aan te doen.

Verschillende soorten basisverzekeringen

Bij een basisverzekering heb je keuze uit vier verschillende soorten verzekeringen, een restitutiepolis, een combinatiepolis, een naturapolis en een budgetpolis.

Een restitutiepolis is een polis waar je zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener je toe gaat en heb je een vrije zorgkeuze. De verzekeraar betaald bij een restitutiepolis altijd de hele rekening.

Bij een combinatiepolis werkt het hetzelfde als bij een restitutiepolis alleen heb je bij een combinatiepolis een kans dat je moet bijbetalen.

Ook met een naturapolis mag je naar alle zorgverleners toe alleen heb je een kans dat je moet bijbetalen, meestal is dat 25%. Dit komt omdat zorgverzekeraars contracten afsluit met zorgaanbieders en als je zorgverzekeraar geen contract heeft met je zorgaanbieder moet je een gedeelte zelf bijbetalen. Als de verzekeraar wel een contract heeft hoef je niet bij te betalen.

Met een budgetpolis heb je de grootste kans dat je moet bijbetalen. Dit komt omdat budgetzorgverzekeraars heel weinig contracten heeft met zorgaanbieders. Een budgetpolis is vaak de goedkoopste zorgverzekeraar. Als je er eentje wilt afsluiten moet je altijd goed kijken of jouw zorgaanbieder gecontracteerd is.

Aanvullende zorgverzekering

Als voor jou de basisverzekering niet genoeg is kan je er een aanvullende zorgverzekering bijnemen. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld vaak naar een fysiotherapeut gaat of als je de tandarts vaak bezoekt. Als je bang bent om tegen kosten aan te komen is een aanvullende zorgverzekering erg zinvol. Als je denkt dat je juist genoeg hebt aan je basisverzekering kan je je eigen risico verhogen zodat je maandelijks minder premie betaald.

Hoe kan je bezuinigen op je verzekering?

Je kan al met simpele stappen bezuinigen op je zorgverzekering, bijvoorbeeld door je eigen risico te verhogen. Als je tevreden bent met zorgverleners waar de verzekeraar alleen contracten mee heeft is het voordeliger om voor een natura- of budgetpolis te kiezen. Als je je zorgpremie per jaar betaald krijg je vaak korting over het gehele bedrag. Ook is het voordeliger om eerst naar de huisarts te gaan i.p.v. de spoedeisende hulp, dit scheelt namelijk op je eigen risico.

Overstappen

Er zijn verschillende redenen om over te stappen van zorgverzekering. Het is verstandig om je zorgverzekering te vergelijken zodat je goed kan kijken welke bij je past en niet teveel gaat betalen voor iets dat je niet betaald.