Bij wateroverlast waar water moet worden weggepompt kan je het best kiezen voor een dompelpomp. Je kan het gebruiken om water weg te pompen uit een kelder of bijvoorbeeld uit een ondergelopen boot. Ook kun je het gebruiken om het water uit het zwembad in de tuin te pompen als je er bijvoorbeeld nieuw schoon water in wilt doen. In dit artikel wordt er meer uitgelegd over wat een dompelpomp is en welke soorten er zijn.

De verschillende soorten dompelpompen

De verschillende soorten pompen zijn te onderscheiden door wat voor water er verpompt moet worden. Bij regenwater kan je een schoonwater dompelpomp gebruiken. Maar wanneer u vuil water wilt verpompen kun je een vuilwater dompelpomp gebruiken. Deze pompen kunnen water met zand, grond en residu verpompen. Wanneer je echt vuilwater wilt verpompen met vaste delen erin moet u kiezen voor een vuilwater met vaste delen dompelpomp. Doordat de pomp de vaste delen kapot slaat aan de onderkant kunnen deze makkelijker worden verpompt.

Hoe werkt een dompelpomp?

Doordat  bij dompelpompen de pomp onderaan zit kan je het water makkelijk vanaf de vlakte naar boven pompen. In de pomp wordt het water doorgevoerd naar een persaansluiting en vanaf daar wordt het naar een afvoerslang gepompt om het naar een andere plek af te voeren. Een dompelpomp koelt zichzelf met het water dat hij aan het pompen is. Doordat hij dit doet kan je een dompelpomp helemaal onder water zetten. Doormiddel van een vlotter kan je er voor kiezen dat een dompelpomp automatisch start wanneer hij onderwater loopt. Als de ruimte vervolgens helemaal moet worden leeggepompt moet je dit wel handmatig uitvoeren.

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een dompelpomp

Bij het aanschaffen van een dompelpomp is het handig om je af te vragen hoeveel liter water je moet verpompen per uur. Sommige pompen hebben een capaciteit van 7500 liter per uur en andere pompen weer 18.000 liter per uur.

De temperatuur van het verpompte water is belangrijk om te weten. Niet alle pompen kunnen warm water aan dus is het belangrijk om te kijken wat de temperatuur is van het water en zo nodig een dompelpomp kopen met een hogere maximale temperatuur.

Als je water omhoog moet pompen dan moet je kijken naar de opvoerhoogte. Deze hoogte bepaalt tot hoe hoog je het water kan pompen. Sommige pompen kunnen bijvoorbeeld tot 5 meter pompen en andere pompen weer tot 8 meter. Het is dus belangrijk om te kijken in welke situatie je de pomp gaat gebruiken.

Niet bij alle pompen krijg je alle accessoires erbij. Bij sommige pompen krijg je er bijvoorbeeld een afvoerbuis bij maar als je die er niet bij krijgt moet je er voor zorgen dat je er zelf eentje aanschaft.

Het is dus handig om te kijken welke pomp bij welke situatie past om zo goed voorbereid te zijn op het verpompen van water.