Voor de toename van de RSI-klachten moest er een oplossing komen, en deze werd gevonden in de vorm van een ergonomische muis. Maar hoe kan het dat deze muis ervoor zorgt dat de RSI-klachten afnemen.

 

Werking van een ergonomische muis

De ergonomische muizen zijn in samenspraak van artsen, ingenieurs en andere experts ontwikkelt, en door zijn verticale werking is wordt RSI vaak in een vroeg stadium voorkomen. Het verschil tussen ergonomische muizen en andere muizen is dat bij gewone muizen de arm gedwongen wordt om de onderarm naar beneden te draaien, hierdoor wordt je vaak gedwongen om je handpalmen naar beneden te richten waardoor je armen in een niet-natuurlijke houding komen te staan en je last van RSI kunt krijgen. Ergonomische muizen zijn juist zo ontwikkeld dat ze tijdens gebruik ervoor zorgen dat de spanning op de spieren minder groot is dan bij een normale muis. Het belangrijkste bij het kiezen van een ergonomische muis is om een model te kiezen die je in de ideale muispositie plaatst, laat je hierbij niet afleiden door de rare vormen want juist deze muizen zorgen vaak voor het ideale comfort en pijnbestrijding.

 

Voordelen

De hele hand wordt bij een goede ergonomische muis ondersteund, daardoor behoudt de hand zijn natuurlijke houding, dit zorgt ervoor dat je hand in een ontspannen positie blijft. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je productiviteit wordt verhoogd, dit komt omdat je tijdens het werk minder vaak hoeft te pauzeren door je gezondere houding.

Alleen het veranderen van de muis gaat helaas niet werken, het is daarom ook belangrijk dat je je volledige houding gaat aanpassen. De beste manier van werken is door de monitor op ooghoogte te plaatsen, en het beeldscherm in te stellen tussen de 50-90 centimeter afstand van jou. Probeer daarnaast om het scherm in een hoek van 90 graden in te stellen ten opzichte van jouw kijklijn, en om je armen ten hoogte van het bureau neer te zetten, door deze houding kun je RSI-klachten voorkomen of tegengaan.