Wanneer we ouder worden dan komt er onherroepelijk een moment dat we gebruik gaan maken van een hulpmiddel. Of het nu een leesbril is of een traplift, we komen er bijna niet onderuit. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een ongeluk hebt gehad en voor een kortere periode afhankelijk bent van een hulpmiddel.
Toch zijn veel van deze hulpmiddelen niet bepaald goedkoop. Vergelijken is dan belangrijk om tot een goed oordeel te komen. Maar waar begin je dan?
Stap 1: Stel een wensenlijst samen
Waar heeft u behoefte aan, waar moet het product aan voldoen. Is het bijvoorbeeld voor binnen of buitengebruik. Moet het voorwerp compact zijn of juist robuust. Is het voor eigen gebruik of gaan er meer mensen gebruik van maken. Is het voor kortstondig of langdurig gebruik en wat is je budget .Met een wensenlijst krijg je een mooi overzicht waar je nu echt naar op zoek bent.
Stap 2: Het budget bepaald de inzet
Je zult zien dat de prijs behoorlijk bepalend is voor het type product die je aanschaft. Moet je er in een korte termijn over kunnen beschikken maar heb je geen groot budget dan zul je snel iets huren. Denk hier bijvoorbeeld aan krukken of een rolstoel. Deze zul je eerder overgaan tot huren. Heb je juist wel iets nodig wat permanent is maar helaas aan de prijs dan zul je eerder geneigd zijn om tweedehands iets te kopen. Denk hierbij aan een tweedehands traplift. Zaken die op maat gemaakt dienen te worden zoals hoortoestellen, een armsteun voor naast de wc of een kunstgebit. Allemaal bepalende factoren.
Stap 3: Op zoek naar het passende hulpmiddel
Het mooie van internet is dat je tegenwoordig heel goed zelf op onderzoek kan gaan naar een passend hulpmiddel. Zorg er wel voor je een onafhankelijke partij gebruikt om de middelen mee te doorzoeken, zoals deze hulpmiddelenwijzer. Met deze informatie kunt u daarna door naar de volgende stap mocht je toch nog deskundig advies in willen winnen.
Stap 4: Win advies in van een deskundige
Als het om hulpmiddelen aankomt dan is het inwinnen van advies geen onverstandige keuze, meestal kom je dan uit op een ergotherapeut. Wanneer je in gesprek gaat kun je bovenstaande ingewonnen mooi meenemen.
Stap 5: Vergoedingen van verzekeraars en instanties
Komt het hulpmiddel in aanmerking voor vergoedingen? Je kunt dit te weten komen door dit na te gaan bij de Wmo, zorgverzekeraars en de Wia. Het kan ook zijn dat u bepaalde kosten kunt aftrekken bij de belastingdienst. Uw belastingadviseur kan hier meer over vertellen.
Tot slot: Gebruik van het hulpmiddel
Bedenk goed dat wanneer je een hulpmiddel intensief gaat gebruiken er ook wel een wat stuk kan gaan. Het niet goed beheersen of hanteren van een product kan al snel tot schade leiden. Bekijk dus altijd of er de mogelijkheid bestaat om een proefrit te maken en hoe het gesteld is met de garantie. Controleer ook of er keurmerken zijn, op deze manier verzeker je jezelf ervan dat een product aan bepaalde richtlijnen voldoet.
Reageer