Incontinentie is een bekend probleem bij ouderen. Ouderen maken zich hierom ook vaak druk. Het is immers iets waar veel mensen zich voor schamen. Daarom is het goed om er openlijk over te praten, zodat men weet dat er een hele groep mensen bestaat die hetzelfde probleem hebben. Het probleem komt zowel bij mannen als vrouwen voor. De volgende oorzaken en vragen komen vaak naar voren, wij lichten deze voor je uit.

Oorzaken urineverlies algemeen

Incontinentie is vaak een gevolg van een medische aandoen en heeft daarmee altijd een oorzaak. Zo ook bij ouderen. De oorzaak kan wel heel verschillend zijn. Een oorzaak is bijvoorbeeld een blaas waarbij de reservoirfunctie niet goed werkt. Men kan daarom niet goed de plas ophouden, waardoor ‘het reservoir’ vol ‘loopt’ en hierdoor urine zal worden gelekt. Een ander woord hiervoor is de zogenoemde ‘retentieblaas’. Een andere veelvoorkomende oorzaak is psychische inspanning, stress of neurologische problemen. Normaal gesproken krijgt men een seintje in de hersenen via de zenuwen. Doordat er een probleem kan zijn in de hersenen, kan het sein dat dit seintje niet doorkomt. Hierdoor is er geen controle of aandrang om te kunnen plassen. De oorzaak voor urineverlies ligt dan bij een neurologische aandoening.  Zo kan het ook zijn dat er men de ziekte kanker heeft. De daarbij behorende bestralingsbehandelingen kan behoorlijk het urineverloop verstoren. Naast algemene oorzaken zijn er ook aparte vrouwen en mannen oorzaken.

Oorzaken incontinentie mannen

Voor mannen wordt urineverlies in het algemeen een groter probleem wanneer ze ouder worden, doordat de prostaat groter kan worden of kan gaan ontsteken. Hierdoor raakt de plasbuis vernauwd. Daarnaast kunnen ook nierstenen de plasbuis verstoppen. Ook bij mannen kan stress een oorzaak zijn voor incontinentie. Daarnaast hebben mannen vaak last van het zogenoemde ‘Urge incontinentie’. Dit betekent dat zodra er plasdrang is, direct de plas uit de plasbuis komt. De totale controle is hierbij weggenomen. Dit kan een gevolg zijn van een aantasting van zenuwen.  Vaak is het ook een samenspel van verschillende oorzaken die het urineverlies teweegbrengen.

Oorzaken incontinentie vrouwen

Niet alleen oudere vrouwen hebben last van incontinentie. Ook jongere vrouwen kunnen hier last van hebben. Bijvoorbeeld wanneer zij zwanger zijn. Door een zwangerschap kan het zijn dat er druk op spieren en verslapping van de spieren optreedt. Het urineprobleem zal na de zwangerschap weer zijn normale routine volgen. Vaak is het bij jongere vrouwen beter te behandelen dan bij ouderen. Dit komt omdat bij ouderen er verschillende oorzaken samenkomen die weer gezamenlijk het probleem vormen. Bij oudere vrouwen kan het bijvoorbeeld zijn dat de blaas verzakt, de baarmoeder of de endeldarm. Hierdoor wordt het urineverloop verstoort. Ook slechte leefgewoonten zoals veel roken, alcohol drinken, overgewicht of te weinig drinken kan een oorzaak vormen. Dit geldt overigens ook voor mannen.

Zodra er klachten ontstaan is het goed om altijd langs een huisarts te gaan en dit te controleren. Ook is het daarnaast goed om te controleren of de behandeling wel door jouw zorgverzekering wordt vergoed.