Wanneer je van plan bent een lening af te sluiten is het belangrijk om jezelf te oriënteren. De verschillende leningen moeten tegen elkaar worden afgewogen, en hierbij is het van belang te weten welke leenvorm er bij jouw wensen past. De meest populaire leningen zijn het doorlopend krediet, de minilening en de persoonlijke lening. In dit artikel worden betreffende leenvormen besproken zodat jij ze voor jezelf kunt vergelijken.

Doorlopend krediet
Het doorlopend krediet is een flexibele manier van geld lenen. U bent vrij om extra krediet op te nemen tijdens de lening zelf en er kan ook tussendoor worden afgelost. Vooraf wordt een kredietplafond afgesproken. Dit plafond vormt het maximaal op te nemen bedrag. De rente is in veel gevallen lager dan de rente op gelijksoortige leenvormen. Vervelend is wel dat de rentekosten nooit van te voren vast staan. Voor het aanvragen van een doorlopend krediet is veelal een bepaalde kredietwaarde nodig. Deze waarde verschilt per financier.

Persoonlijke lening
Bij de persoonlijke lening wordt een vast bedrag opgenomen. Over dit bedrag wordt maandelijks een bepaald bedrag afgelost. Het bedrag hangt af van de afgesproken looptijd. De meeste persoonlijke leningen hebben een looptijd van 12 of 24 maanden. Echter, deze looptijd kan ook langer zijn. De rente is vaak hoger dan de rente op het doorlopend krediet, maar er kan ook meer geld worden opgenomen. De maximale lening bedraagt ongeveer 50.000 euro.

Minilening
De minilening is bedoelt voor de kleinste bedragen. Er kan niet meer dan 750 euro worden geleend en het bedrag moet zeer snel worden terugbetaald. We kunnen de lening het beste zien als een voorschot op het loon. De lening bied uitkomst voor bepaalde noodgevallen als bijvoorbeeld een kapotte auto of wasmachine. Het geld staat meestal de zelfde dag nog op uw rekening.