Het einde van het jaar nadert. Dit betekent een periode van lijstjes en overzichten en vooral terugblikken op het afgelopen jaar. Op televisie en op de radio gebeurt dit veelvuldig. Wat was het belangrijkste nieuws en welke muziek en film definieerde dit jaar bijvoorbeeld. Maar het ook een periode waar we zelf onze huidige situatie onder de loep nemen. Hierbij kijken we vooral naar de contracten van onze huidige gsm aanbieder of energieleverancier, maar helaas nog te weinig naar die van onze eigen zorgpolis.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat tweederde van de Belgen blijft zitten waar die zit, zonde! Want je kan er een hoop geld mee besparen zonder in te leveren op de kwaliteit.
Daarom roepen we dit jaar vooral op om dit ook eens voor het ziekenfonds te doen. Want ook voor het overstappen naar een ander ziekenfonds geldt dat het erg kan lonen zonder dat er op kwaliteit hoeft te worden ingeleverd. In paar simpele stappen leggen we uit hoe je via een eenvoudig traject kan overstappen.
De basisverzekering is overal gelijk, hoe kun je dan toch het verschil maken?
In België zijn de basis terugbetalingen bij alle ziekenfondsen hetzelfde. Dit is wettelijk geregeld. Denk hierbij aan de algemene gezondheidszorgen zoals ziekenhuisopnames en geneesmiddelen. Voor deze vergoedingen zijn bepaalde minimumbedragen afgesproken. Echter, elk ziekenfonds kan in die terugbetalingen wel zijn eigen accenten leggen.
De kleine verschillen zitten hem in de nuances van de fondsen.
Om even aan te geven wat deze verschillen kunnen zijn. Het CM heeft bijvoorbeeld een tegemoetkoming in ziekenhuiskosten voor mensen zonder hospitalisatieverzekering, biedt een uitbreiding aan van terugbetaalbare vaccins en tegemoetkoming voor psycho- en slaaptherapie, maar Christelijke Mutualiteiten kiest er dan wel weer voor om homeopathische geneesmiddelen niet meer terugbetalen. Een ander ziekenfonds die van Partena zet juist in op de terugbetaling van een zelftest op darmkanker, van de inschrijvingskosten en een verhoogde terugbetaling van de logopedie. VoorZorg Antwerpen biedt daarentegen voor de voorzorg van condooms & sterilisatie.
Tip 1: Aanvullend verzekeren, bedenk op welke manier je deze afsluit
De grotere prijsverschillen ontstaan pas als je aanvullende verzekering bij je polis neemt. Alle ziekenfondsen bieden verschillende dekkingen en formules aan. Denk hierbij voorbeeld aan tandverzekeringen of dekkingen voor medische kosten buiten het ziekenhuis.
De manier waarop je voor extra verzekerd kan hierin bepalend zijn. Zo is een hospitalisatieverzekering kan bijvoorbeeld een stuk interessanter worden als je die niet via een werkgever of klassieke verzekeringsmaatschappij afsluit.
Tip 2: Senioren of mensen die afhankelijk zijn hulpmiddelen, kies een fonds in de buurt
Bovengenoemde zijn slechts drie fondsen uit de vijf mutualiteiten, ofwel de regionaal georganiseerde ziekenfondsen in België. Elke mutualiteit heeft fondsen die opereren in bepaalde regio’s. Verstandig is dus om een fonds te kiezen die in je eigen woonregio ligt. Mocht je dan een bezoek aan het kantoor moeten brengen dan is deze in ieder geval in de buurt. Zeker voor de senioren is dit aan te bevelen.
Hulpmiddelen voor senioren
Nog een tip voor senioren, bedenk bij het kiezen goed welke hulpmiddelen er in de toekomst nodig zijn, het aanschaffen van een traplift bijvoorbeeld is een aardige kostenpost. Een goed ziekenfonds is dan een must. Gelukkig wordt dit ook door de overheid ingezien. Er is namelijk ook een pot met geld beschikbaar om al eventuele eigen kosten hiervoor te kunnen dragen. Dit is de zogenaamde zorgkas. Speciaal in het leven geroepen om ouderen mobiel te houden. Op ikblijfmobiel.be vind je hier alle informatie over,
Tip 3: Vergelijk zoveel mogelijk fondsen met elkaar
Met bovenstaande in het achterhoofd wordt het tijd om te kijken wat er allemaal te koop is. Een mooie tool hiervoor is deze. Via je eigen postcode kun je alle fondsen vergelijken op postcode niveau.
Tot slot: Laat je niet ongerust maken, je bent nooit onverzekerd
Bij het overstappen zijn veel mensen bang dat ze het niet op het goede moment doen en dat ze door de overstap misschien een tijdje niet verzekerd zijn. Wees gerust, je hoeft alleen het nieuwe ziekenfonds te contracteren, je nieuwe aanbieder regelt de rest. De overstap zal ingaan bij het nieuwe kwartaal, tot die tijd zit je automatisch nog bij de oude en ben je dus nooit onverzekerd.
Reageer