Het rendement van zonnepanelen wordt door verschillende factoren bepaald. Natuurlijk speelt het type zonnepaneel een belangrijke rol en ook de zonsterkte en temperatuur zijn belangrijk. Maar daarnaast is de stand van de zonnepanelen ook een belangrijke factor. Wat is de perfecte stand voor een zonnepaneel om zo het meeste rendement te kunnen leveren? We bespreken er hieronder meer over. Lees snel verder!

Oriëntatie van zonnepanelen

De zon is voortdurend in beweging. Voor een optimaal rendement van zonnepanelen zal hier dus rekening mee moeten worden gehouden. De zon draait van oost naar west waardoor de zon zich gedurende de dag het langst richt op het zuiden. Hierdoor zal het rendement van zonnepanelen ook het grootst zijn wanneer deze richting het zuiden geplaatst worden.

Maar er zijn daarnaast nog meerdere factoren die de mate van rendement beïnvloeden. Ook de hellingshoek is belangrijk, een hellingshoek van 35 graden is ideaal voor zonnepanelen op Belgische daken.

Hoe zit het met schaduw?

Ook de schaduw is natuurlijk van invloed op de mate van rendement van het zonnepaneel. Zonnepanelen zijn doorgaans serie geschakeld. Dit betekent dat de prestaties ervan bepaald worden door de zwakste schakel, een zonnepaneel dus waar de schaduw op valt. En dit zorgt dan voor verlies van het rendement, dit kan zelfs oplopen tot wel 30 procent. Er kan gelukkig worden gewerkt met een oplossing, namelijk het plaatsen van bypass diodes tussen de schakels. Deze zorgen ervoor dat het paneel waar schaduw op terecht komt wordt overgeslagen waardoor de andere zonnepanelen die in de zon staan niet zullen worden beïnvloed. Schaduw zal nog steeds zorgen voor een minder hoog rendement, maar dankzij de bypass diodes zal het rendementsverlies een stuk lager uitvallen, slechts zo’n vijf procent.

Rendementsverschil

Er zijn diverse soorten zonnepanelen te verkrijgen en deze hebben ook allemaal verschillende prestaties. Zo kun je kiezen uit monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en amorf zonnepanelen. De monokristallijn panelen bieden het hoogste rendement per oppervlakte. Het rendement van dit type zonnepanelen zal zo’n vier procent hoger zijn dan dat van de polykristallijn zonnepanelen. De amorf zonnepanelen hebben het laagste rendement per oppervlakte.

Al zijn de verschillen in rendement tussen de diverse zonnepaneel soorten niet gigantisch. In de praktijk blijken alle soorten zonnepanelen eigenlijk een prima optie te zijn. En er is daarnaast ook nog rekening te houden met het uiterlijk van de zonnepanelen. Zo hebben de amorf en monokristallijn zonnepanelen een effen zwarte kleur. De polykristallijn heeft een scherf achtig patroon en een meer blauwe kleur.

Vergelijk altijd meerdere zonnepaneelfirma’s en check welk type zonnepanelen het beste past binnen jouw persoonlijke wensen en behoefte. Door te vergelijken op prijs en kwaliteit vindt je eenvoudig kwalitatief goede zonnepanelen tegen de beste prijs!

Wilt u zonnepanelen laten plaatsen op uw nieuwe woning? Vraag de bank om dit mee te nemen in de berekening van uw maximale hypotheek.